Naujienos

Sveikiname Vilnius-Lithuania iGEM 2022 komandą!

Sėkminga ir galinga tradicija tapo Vilniaus universiteto (VU) studentų komandos „Vilnius-Lithuania iGEM“ dalyvavimas prestižiniame tarptautiniame sintetinės biologijos konkurse „iGEM“ (angl. International Genetically Engineered Machine). Sintetinė biologija – tai nauja mokslo šaka susiejanti biologiją ir inžineriją. Šis konkursas siekia įtraukti kuo daugiau studentų, skatina juos pažinti šį mokslą bei skleisti jo idėją visuomenei. Komandos susirenka iš įvairiausių pasaulio universitetų tam, kad atrastų unikalius sprendimo būdus opioms aplinkosaugos, sveikatos, agrokultūros problemoms spręsti.

Jau kelerius metus iš eilės Interlux įmonių grupei priklausanti kompanija Laborama tiek morališkai, tiek fiziškai – skirdama jauniesiems išradėjams moksliniams tyrimams reikalingų priemonių prisideda ir remia Vilnius-Lietuva iGEM komandų siekį tobulėti ir skleisti mokslą.

Šiemet „Vilnius-Lithuania iGEM 2022“ komanda pasirodė tiesiog fantastiškai – mūsų šaunuoliai buvo apdovanoti aukso medaliu ir nominuoti Geriausiu aplinkosauginiu projektu – nuoširdžiai sveikiname „Vilnius-Lithuania iGEM 2022“ komandą visos Interlux įmonių grupės vardu! Jūs tiesiate ranką į rytdienos pasaulį, o mes tikime, jog šis pasaulis ir priklauso jums. Kurdami tokio aukšto profesinio lygmens projektus jau šiandien, jūs neabejotinai tapsite puikiais mokslininkais, išradėjais ir geriausiais mūsų šalies vardo garsintojais pasaulyje ir ateityje. Didžiuojamės jumis ir linkime nuolat augti ir kelti tik pačius aukščiausius, pačius fantastiškiausius tikslus. Aukite ir švieskite mūsų moksle!

Jaunieji mokslininkai šiemet sukūrė kiekvienam lengvai prieinamą nanoplastiko detekcijos sistemą „NanoFind“, pasitelkiant peptidus, kurių sąveika su nanoplastiko dalelėmis lemia lengvai interpretuojamą spalvinį atsaką. Sistema parodo plastiko rūšį bei koncentraciją.

Sukūrusi „NanoFind“ – pirmąjį lengvai naudojamą nanoplastiko aptikimo įrankį, „Vilnius-Lithuania iGEM 2022“ komanda siekia pirmauti tolesnių tyrimų ir pažangos kovoje su plastiko tarša. Be to, dėl lengvo kryžminio šio naujo įrankio pritaikymo skirtingiems plastikams jie tikisi, kad „NanoFind“ veiks kaip bazinė sistema būsimiems aptikimo metodams.

Jūsų projekto kryptis neabejotinai svarbi mūsų planetai ir bendrai mokslo pažangai. Tęskite ir visad su tokiu užsidegimu judėkite į priekį moksle!