Naujienos

PROSIGNA: metų inovacija

PROSIGNA – sudėtingas modernių skaitmeninių technologijų įrenginys, eliminuojantis žmogaus faktorių. Gydytojas arba medicinos technikas jame dalyvauja tik tiek, kiek reikia paimti naviko mėginį ir jį parengus įdėti į aparatą bei suvesti reikalingą informaciją apie ligonio amžių, lytį, gretutinius susirgimus.

Krūties vėžys – dažniausia moterų onkologinė liga. Nacionalinio vėžio instituto duomenimis Lietuvoje moterų, sergančių krūties vėžiu yra 13,5 tūkstančio, o 5 metų išgyvenamumo rodiklis tesiekia 74,1 procento. Akivaizdu, kad šioje srityje mūsų šalyje labai laukiamas proveržis. Orientuodamasi į naujausias technologijas ir siekdama sudaryti pacientams bei gydytojams galimybes efektyviau kovoti su klastinga onkologine liga, Interlux pristato „Metų inovacija“ pripažintą, naują sistemą PROSIGNA krūties vėžio biožymenims nustatyti.

PROSIGNA yra skirta krūties vėžio prognostinei in vitro diagnostikai. JAV Maisto ir Vaistų administracija (FDA) yra pripažinusi „The Prosigna Breast Cancer Prognostic Gene Signature” tyrimą kartu su „nCounter Dx Analysis“ sistema pirmuoju ir tiksliausiu ankstyvo krūties vėžio prognostiniu tyrimu, kuris turi „CE“ ženklinimą ir yra registruotas Europos Sąjungoje. Šiuo metu šis tyrimas įtrauktas į tarptautinės klinikinės praktikos rekomendacijas.

PROSIGNA sistema buvo sukurta JAV, Sietle, NanoString technologijos pagrindu. 2013 metais ją pripažino FDA ir nuo to laiko tiek JAV, tiek ir labiausiai išsivysčiusiose Europos šalyse, tokiose kaip Vokietija, Prancūzija, Italija ir kitur, jau yra įsikūrę virš 30 vėžio tyrimo centrų, naudojančių PROSIGNA kaip pagrindinį ar vienintelį prognostinio tyrimo įrankį.

2013 metais žurnalas The Scientist PROSIGNA pripažino metų inovacija.

Ypatingai jautri ir patikima

Iki šiol Lietuvoje naudojamos prognostinės sistemos, nors yra pripažintos tinkamomis naudoti, dažnai pateikia nepilnus ir neišsamius duomenis, kuriuos tenka interpretuoti, neišvengiant vertinimo subjektyvumo.  PROSIGNA – tai naujas jautrumo ir patikimumo standartas onkologijoje. Ši prognostinė vėžio tyrimo sistema yra pagrįsta DNR hibridizacija – metodu, pasižyminčiu ypatingu jautrumu ir patikimumu.

PROSIGNA nustato 50 žymenų, reikšmingų krūties vėžio vystymuisi. Nuo visų kitų šiuo metu naudojamų tyrimų technologijų, ši išsiskiria ypatingu tikslumu ir paprastumu. Nustatoma ne tik susirgimo etiologija, bet ir vėžio tipas, jo atsparumas gydymui, pateikiama individuali, konkrečiam ligoniui skirta gydymo schema bei ligos atsikartojimo prognozės artimiausiam dešimtmečiui.

Nors rezultatas pateikiamas paprastai ir aiškiai, patys skaičiavimai, kuriuos atlieka sistema, remiasi matavimais, kurių  tikslumas siekia iki vienos molekulės. Pagrindiniai sistemos pranašumai yra jautrumas, tikslumas ir žmogiškojo faktoriaus eliminavimas.

Kitas svarbus PROSIGNA ypatumas – šiai aparatūrai vienodai priimtina ir šviežia, ir formalinu fiksuota bei parafinu apdorota biopsijos mėginių medžiaga. Koreliacijos koeficientas, įvertintas tarp skirtingai apdorotų biopsijos mėginių, yra artimas vienetui – teorinei koreliacijos koeficiento ribai.

PROSIGNA nedaro klaidų

PROSIGNA – sudėtingas modernių skaitmeninių technologijų įrenginys, eliminuojantis žmogaus faktorių. Gydytojas arba medicinos technikas jame dalyvauja tik tiek, kiek reikia paimti naviko mėginį ir jį parengus įdėti į aparatą bei suvesti reikalingą informaciją apie ligonio amžių, lytį, gretutinius susirgimus.

Tam, kad sveikatos priežiūros įstaigoje būtų galima naudoti šią sistemą, nereikia ypatingų sąlygų, užtenka laboratorinio darbo pagrindus išmanančio techninio personalo, jau ir taip mokančio naudotis automatinėmis pipetėmis. Visiškai kompiuterizuotas tyrimų įrenginys savarankiškai pateikia ne tik išsamią informaciją apie naviką, bet ir konkrečias gydymo schemas bei ligos prognozes. Tai labai reikšminga informacija ne tik gydantiems medikams, bet ir pacientams, kurie turi teisę žinoti viską apie savo susirgimą ir lygiaverčiai dalyvauti gydymo procese.

Teisinga prognozė – efektyvus gydymas

Daugelyje mokslinių straipsnių, kuriuose lyginamas dabar naudojamų tyrimų metodų efektyvumas su PROSIGNA, vienareikšmiškai prieinama išvada, jog PROSIGNA išsiskiria ypatingu tikslumu. Tikslių prognozių dėka pasaulyje sutaupoma daug lėšų vaistams ir kitoms gydymo priemonėms, tai leidžia pacientėms džiaugtis aiškiu, savalaikiu gydymo planu ir greičiau pasijusti įgijus persvarą prieš sunkią onkologinę ligą. Valstybėse, kurių onkologinių susirgimų gydymo centrai jau įsidiegė PROSIGNA technologiją, ženkliai pagerėjo krūties vėžio gydymo kokybė ir atsirado galimybė sutaupyti lėšų netikslingam gydymui.

Bet svarbiausias dalykas – tai gydymo, pasinaudojus PROSIGNA suteikiamomis tyrimų galimybėmis, efektyvumas. Tikslūs duomenys apie naviko kilmę, atsparumą ir konkrečios gydymo schemos, kurias pateikia sudėtinga sistema, padeda taupyti gydymo priemones ir vaistus, gerina su onkologine liga kovojančių moterų būklę ir pasitikėjimą gydymu bei savo perspektyvomis pasveikti.

PROSIGNA – tai jautri, tiksli, greita ir patikima ilgalaikio krūties vėžio atsikartojimo rizikos prognozė, individualizuoto gydymo pagrindas. Daugiau informacijos apie inovatyvią sistemą galite rasti www.prosigna.com .