Naujienos

Kraujo patogenų inaktyvacija – viena iš svarbiausių tarptautinės konferencijos temų

Šį mėnesį sostinėje vykusioje tarptautinė konferencijoje „Imunohematologija ir kraujo komponentų ištyrimas: sprendimai bei naujausios mokslinės tendencijos“ dalyvavusio profesoriaus S. Madzaevo iš Nacionalinio M.I. Pirogovo vardo medicinos ir chirurgijos centro Rusijoje pranešimas apie kraujo patogenų inaktyvacijos sistemą sulaukė ypač daug susirinkusių Lietuvos laboratorinės medicinos draugijos narių dėmesio.

Šį mėnesį sostinėje vykusioje tarptautinė konferencijoje „Imunohematologija ir kraujo komponentų ištyrimas: sprendimai bei naujausios mokslinės tendencijos“ dalyvavusio profesoriaus S. Madzaevo iš Nacionalinio M.I. Pirogovo vardo medicinos ir chirurgijos centro Rusijoje pranešimas apie kraujo  patogenų inaktyvacijos sistemą sulaukė ypač daug susirinkusių Lietuvos laboratorinės medicinos draugijos narių dėmesio.

S. Madzaevas pasakojo apie naujausias kraujo ir jo komponentų saugumo tendencijas bei pristatė kraujo patogenų inaktyvacijos metodologiją su Jungtinių Amerikos Valstijų CerusIBS Intercept kraujo sistema. Ši technologija inaktyvuoja ypač platų žinomų virusų, bakterijų ir kitų patogenų spketrą ir šių patogenų aktyvius komponentus, galinčius patekti į kraujo preparatus, gaminamus iš donorų kraujo.

Serologiniai ir molekuliniai tyrimai atliekami siekiant ištirti donorų kraują tik dėl trijų krauju plintančių virusų (HBV, HCV, ŽIV) ir sifilio sukėlėjo. Tačiau donorų kraujyje gali slypėti ir eilė kitų recipientui pavojingų patogenų, kurių standartinio donoro ištyrimo metu neieškoma, pavyzdžiui, tokių virusų kaip citomegalo, Epštein-Baro, čikungunijos, denge, maliarijos, zika ir kitų krauju plintančių užkratų, kuriuos kraujo donorai gali būti „parsivežę“ iš komandiruotės ar atostogų. Pavyzdžiui, zika virusas, pastaruoju metu greitai plintantis Europoje, ypač pavojingas besilaukiančioms moterims, nes nuo jo apsigimsta (mikrocefalija) arba žūva vaisius.
Pasak profesoriaus S. Madzaevo, Intercept kraujo sistema pašalina praktiškai visus kraujyje glūdinčius patogenus ir maksimaliai sumažina riziką kraujo perpylimo metu užkrėsti ligonį. Ji taip pat efektyviai apsaugo nuo sepsio, kuriuo dažnai komplikuojasi trombocitų masės transfuzijos.

Kitas svarbus Intercept kraujo sistemos privalumas – šios kraujo patogenų inaktyvacijos sitemos dėka prieš perpilant ligoniui trombocitai gali būti saugojami iki 7 parų be menkiausio mikrobų dauginimosi pavojaus. Dažniausi trombocitų transfuzijos sąlygoto sepsio sukėlėjai yra odos flora (Staphylococcus epidermidis, Streptococcus pyogenes), Salmonella, Escherichia coli, Clostridium, Serratia marcescens. Ši komplikacija ypač pavojinga kaulų čiulpų persodinimo procedūromis gydomiems ligoniams dėl pastarųjų praktiškai neveiksnios imuninės sistemos. „Išvalydama“ kraują nuo patogenų, Intercept kraujo sistema apsaugo ir nuo galimos sepsio komplikacijos.

Minėta sistema yra priskiriama aukščiausiajai, III-iai medicinos prietaisų klasei Pagal ES Tarybos Medicinos prietaisų direktyvą 93/42/EEB. Pagal šią direktyvą prietaisų, priklausančių III-iai medicinos prietaisų klasei, charakteristikos ir veikimas privalo būti pagrįstas klinikiniais duomenimis. Šiandien pasaulyje Intercept yra vienintelė klinikiniais tyrimais pagrįsta donorų kraujo patogenų inaktyvacijos sistema.

S. Madzajevo teigimu, kraujo patogenų inaktyvacijos įdiegimas nacionaliniu lygiu leistų užtikrinti ypatingai saugių kraujo komponentų tiekimą visiems pacientams ir apsaugotų nuo krauju plintančių ligų bei komplikacijų.

2015-11-30