Naujienos

Pirminei tuberkuliozės diagnostikai - QuantiFERON-TB Gold Plus

Kovo 24 d. minima Tarptautinė tuberkuliozės diena. Lietuvoje tuberkuliozė įgauna epidemijos mąstą, sergamumas šia liga jau keturis kartus viršija Europos Sąjungos vidurkį. Dažniau nei lietuviai šia pavojinga užkrečiama liga serga tik Rumunijos gyventojai. Tuberkuliozė – ne vienos šalies, o viso pasaulio problema, globalinė epidemija, kuriai užkirsti kelią tampa vis sunkiau – tam reikalingi pažangūs, ypač tikslūs tuberkuliozės diagnostikos tyrimai, leidžiantys sučiupti ligą kuo anksčiau, kol ji dar nevirto atvira tuberkulioze. Tarptautinė gydytojų asociacija (International Panel Physicians Association, IPPA) latentinės tuberkuliozės patikrai vieningai nusprendė taikyti QuantiFERON TB Gold Plus tyrimą, kurį Lietuvoje tiekia Interlux įmonių grupei priklausanti mokslo ir laboratorinių tyrimų technologijų kompanija Laborama (www.laborama.lt).

Tarptautinė gydytojų asociacija: IGRA tyrimas yra būtinas ankstyvai tuberkuliozės diagnostikai ir siekiant stabdyti ligos plitimą

Oficialiame pranešime spaudai IPPA teigia, kad naujos kartos IGRA testai yra „būtini, siekiant užtikrinti ankstyvo tuberkuliozės nustatymo programų efektyvumą”. IGRA tyrimas QuantiFERON-TB Gold Plus yra vienintelis IGRA tyrimas, kurio visuotiniam naudojimui pritarė tarptautinė medicinos profesionalų asociacija. QuantiFERON-TB Gold Plus tapo nauju pirminiu tuberkuliozės tyrimo etalonu.

 

IPPA taip pat atkreipė dėmesį, kad IGRA tyrimas turį žymų pranašumą prieš senuosius įodinius tuberkulino testus Mantu, įskaitant didesnį tikslumą, ypač BCG vakcinuotų asmenų atvejais.

Tai – ypač svarbu, nes remiantis moksliniais tyrimais, šimto metų senumo įodinis Mantu testas maždaug 50 proc. atvejų klysta, jei tikrinamas žmogus yra vakcinuotos dėl tuberkuliozės. Lietuvoje visuotinė kūdikių vakcinacija tuberkuliozės skiepu pradėta jau prieš kelis dešimtmečius, tad didesnė populiacijos dalis yra vakcinuota.

Deja, kūdikių tuberkuliozės vakcina yra trumpalaikė. Jau praėjus porai metų po vakcinacijos,  vaikai praranda imuninį atsparumą prieš mikobakterijas. Tačiau imuniteto atminties po vakcinacijos užtenka, kad suklaidintų Mantu būdu tiriant dėl užsikrėtimo tuberkulioze.

Tuo tarpu QuantiFERON-TB Gold Plus tyrimas nereaguoja į vaikystėje gautą tuberkuliozės skiepą, taip suteikdamas maksimaliai patikimą atsakymą, o jo veikimo mechanizmas leidžia labai tiksliai prognozuoti ligą.

PSO taip pat rekomenduoja IGRA tyrimą

Tai nebe pirmas kartas, kai pripažįstamas QuantiFERON TB Gold Plus tyrimo efektyvumas – Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) latentinės tuberkuliozės patikrai jau kuris laikas rekomenduoja taikyti šį tyrimą, pramintą „auksiniu tuberkuliozės standartu“.

„Tuberkuliozė yra pasaulinė epidemija, migracija iš vieno regiono į kitą gali sukelti iššūkius visuomeninei sveikatai, tačiau mes turime galimybę padėti kontroliuoti tuberkuliozę, jei valdžios institucijos įgyvendins tikslią latentinės tuberkuliozės infekcijos patikrą ir imsis profilaktinio gydymo”, – sakė kompanijos Qiagen viceprezidentas Molekulinės diagnostikos srityje Thierry Bernard.

„Tuberkuliozės įodinis testas (Lietuvoje žinomas kaip Mantu testas) yra pasenęs ir subjektyvus metodas, kuris dažnai sukelia klaidingus rezultatus šalyse, kuriose tuberkuliozė yra plačiai paplitusi bei ten, kur žmonės skiepijami tuberkuliozės vakcina. IPPA sprendimas pakeisti tuberkuliozės tikrinimo metodą iš Mantu į IGRA neabejotinai prisidės prie visiško tuberkuliozės pašalinimo”, – mano T. Bernard.

QuantiFERON-TB Gold Plus jau yra naudojamas daugiau nei 75 šalyse Europoje, Viduriniuose Rytuose, Afrikoje, Azijoje ir Lotynų Amerikoje, kur jau buvo atlikta beveik keli milijonai tyrimų. Šiuo metu QuantiFERON-TB Gold Plus tyrimas turi daugiau nei 15 recenzuojamų publikacijų, o 22 šalyse vykstantys moksliniai tyrimai apima daugiau kaip 30 tūkst. pacientų. Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) patvirtino QFT-Plus kaip IGRA tyrimą, skirtą efektyviai naujos kartos kovai su tuberkulioze.

Lietuvoje QuantiFERON-TB Gold Plus tyrimą galite atlikti Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje (www.nvspl.lt), taip pat privačiose medicinos tyrimų laboratorijose, kaip Medicina practica (www.medicinapractica.lt), Antėja (www.kraujotyrimai.lt), Endemik (www.endemik.lt) ir kitose gydymo įstaigose bei laboratorijose.

Daugiau informacijos: info@laborama.lt.