Naujienos

Europoje minima gimdos kaklelio vėžio prevencijos savaitė

Sausio 19–25 d. Europoje minima gimdos kaklelio vėžio prevencijos savaitė, todėl norime priminti apie gimdos kaklelio vėžio rizikos veiksnius ir šios ligos profilaktikai skirtas efektyvias priemones: skystųjų terpių tyrimą beiCervixSana rinkinį, kuris skirtas didelės rizikos ŽPV tipų nustatymui gimdos kaklelyje.

Gimdos kaklelio vėžys – antroji pagal dažnumą moterų onkologinė liga (po krūties vėžio), o besivystančiose šalyse – pati dažniausia. Šiai ligai būdingas didelis piktybiškumas ir aukšti mirštamumo rodikliai – kas antra gimdos kaklelio vėžiu susirgusi moteris numiršta. Tačiau laiku pastebėjus gimdos kaklelio vėžį įmanoma sėkmingai sustabdyti.

Priežastys
Žmogaus papilomos virusas (ŽPV) – pagrindinis gimdos kaklelio vėžio rizikos veiksnys. ŽPV – labiausiai pasaulyje paplitusi lytiškai plintanti infekcija. Apie devyniasdešimt procentų moterų gimdos vėžys prasideda nuo ŽPV infekcijos. ŽPV dauginasi odos ir gleivinių ląstelėse. Juo gali užsikrėsti ir vyrai, ir moterys. Yra žinoma apie šimtas viruso atmainų, tačiau ne visos, o tik penkiolika jų yra onkologinio pobūdžio. Taip pat žinoma, kad ŽPV buvo ar yra užsikrėtę aštuoniasdešimt procentų moterų. Juo gali būti nuo sergančios motinos užkrečiami ką tik gimę kūdikiai. Daugeliui moterų ŽPV virusas per metus – du pasišalina pats. Tačiau dešimčiai procentų moterų virusas išlieka, sukelia lėtinį uždegimą, o šis gali virsti vėžiu. Daugelis jų dar net nežino, kad savo kūne nešioja šį pavojingą virusą, nes jaučiasi gerai. Joms liga išryškės tik po kelių, keliolikos ar kelių dešimčių metų, kai atsiras pavojingos ligos simptomų. Tiesa, ne visos ŽPV užsikrėtusios moterys suserga gimdos kaklelio vėžiu: jei imunitetas pakankamai aktyvus, organizmas gali pats „apsivalyti“ nuo viruso, bet taip atsitinka ne visada. Kol kas neįmanoma iš anksto nustatyti, kurio užsikrėtusiojo organizmas pats pajėgs susitvarkyti su virusu. Vaistų nuo ŽPV nėra.

Rizikos veiksniai
Nustatyti tokie rizikos veiksniai, galintys paskatinti lėtinės ŽPV infekcijos perėjimą į gimdos kaklelio vėžį: imuninės sistemos nusilpimas (įgimtas arba įgytas), gimdymas esant jauno amžiaus, daug gimdymų, rūkymas, ilgalaikis hormoninių kontraceptikų vartojimas, gretutinės lyties organų infekcijos (Chlamydia trachomatis, Herpes simplex).
Rizika užsikrėsti ŽPV atsiranda tuomet, kai mergina pradeda lytinį gyvenimą, tai yra, neretai jau paauglystėje. Tyrimai rodo, kad trys iš keturių moterų ŽPV užsikrečia būdamos nuo penkiolikos iki dvidešimt ketverių metų, dažniausiai per pirmuosius dvejus ar trejus metus nuo lytinio gyvenimo pradžios.
Per dešimt–penkiolika ar kelias dešimtis metų nuo užsikrėtimo ŽPV infekcija moterims sukelia ikivėžinių gimdos kaklelio, išorinių lyties organų, makšties pažeidimų ar netgi vėžį. Onkologų turima statistika rodo, kad apie penkiasdešimt proc. atvejų gimdos kaklelio vėžys diagnozuojamas trisdešimt penkerių–penkiasdešimt penkerių metų moterims. Manoma, jog didesnę tikimybę susirgti gimdos kaklelio vėžiu turi moterys, labai anksti pradėjusios lytinį gyvenimą. Dėl anatominių gimdos kaklelio ypatumų jauname amžiuje palankesnės sąlygos virusui patekti į organizmą.

Profilaktika
Praėjus trejiems metams nuo lytinių santykių pradžios visoms moterims patariama reguliariai, kasmet, atlikti citologinį gimdos kaklelio tyrimą (tepinėlį), vadinamąjį PAP testą. Lietuvoje PAP testai atliekami nemokamai (valstybinės programos lėšomis) visoms dvidešimt penkerių–šešiasdešimties metų moterims kas trejus metus. Galima rinktis ir daug tikslesnį skystųjų terpių tyrimą – BD SurePath testą. Plačiau apie tyrimą čia.

Specialistai sutaria, kad būtų geriausia onkocitologinį PAP ir ŽPV tyrimus atlikti kartu. Net ketvirtadalis visų gimdos kaklelio vėžio atvejų nustatyta moterims, kurių paskutinis PAP tepinėlio tyrimo atsakymas buvo normalus. Šio viruso DNR analizė ankstyvosios diagnostikos jautrumą leidžia padidinti iki devyniasdešimties ar devyniasdešimt penkių procentų.

Gimdos kaklelio vėžio tyrimams – laboratorija namuose
Daugelis moterų neranda laiko apsilankyti pas gydytoją ir atlikti tyrimų, kuriais diagnozuojami ikivėžiniai gimdos kaklelio ląstelių pakitimai. Buvo atlikti poreikių tyrimai ir nustatyta, kad devyniasdešimt aštuoni procentai moterų yra patenkintos galimybe atlikti ŽPV tyrimą pačioms savo namuose, net devyniasdešimt penki proc. teigė, kad toks tyrimas joms labiau priimtinas nei vizitas pas gydytoją. Lietuvos vaistinėse jau galima įsigyti specialų ŽPV tyrimo rinkinį. Mokslinių tyrimų duomenimis, gimdos kaklelio vėžio prevencijos dalis – ŽPV savityros metodas – yra 3–4 kartus jautresnis nei paprastas PAP tepinėlis. Įprastinį ŽPV nustatymo tyrimą atlieka ginekologas arba šeimos gydytojas (paima ir į laboratoriją siunčia ėminį). Savityros metodas leidžia moteriai pačiai paimti ėminį ir išsiųsti į laboratoriją. Moteriai laikantis ėminio paėmimo instrukcijų, savityros metodu paimto mėginio tyrimo rezultatas bus toks pats, kaip ir gydytojo testo. Paimta medžiaga tiriama profesionalioje laboratorijoje. Savityros rinkinys nustato ŽPV virusą, kuris aptinkamas daugiau nei 90 proc. gimdos kaklelio vėžio atvejų.
Atliktos apklausos duomenimis, savityros priemonę moterys vertina kaip patogią naudoti. Tyrimais įrodyta, kad pačios moters paimtas ėminys ir ištirti didelės rizikos ŽPV tipai jautrumu bei klinikiniu patikimumu statistiškai reikšmingai nesiskiria nuo tokio paties ėminio, paimto gydytojo. Savarankiškas tyrimas negali prilygti gydytojo konsultacijai, bet diagnozuojant nesvarbu, ar procedūrą atliks gydytojas, ar pati moteris, rezultatai bus identiški, be to, moteris visa tai gali atlikti anominiškai.

Mitai
Gimdos kaklelio vėžys yra paveldimas.
Turiu tik vieną seksualinį partnerį, todėl nerizikuoju.
Jaunos ir negimdžiusios neserga.
Sveikas gyvenimas būdas padės išvengti ŽPV.
Citologinis tyrimas patikimas 100 procentų.

Plačiau apie rinkinį: www.pasitikrink.lt