Naujienos

Danijoje įrodyta: krūties vėžio gydymui būtinas Prosigna tyrimas

Žurnale „Journal of Clinical Oncology” publikuotame moksliniame straipsnyje pristatomi išsamaus, tris metus vykdyto tyrimo, apėmusio visas Danijoje gydytas pacientes, kurioms tarp 2000 m. ir 2003 m. buvo diagnozuotas krūties vėžys, rezultatai (http://ascopubs.org/doi/10.1200/JCO.2017.74.6586). Tyrimo metu buvo stebimos 2 558 moterys, kurioms diagnozuotas ankstyvos stadijos krūties vėžys, 1 395 moterų krūtyse aptikti ir pašalinti nuo vieno iki trijų navikų. Pašalinus auglį, visoms tyrime dalyvavusioms moterims taip pat buvo skirtas prognostinis krūties vėžio atsikartojimo tyrimas Prosigna™.

Prosigna tyrimas įtrauktas į Danijos krūties vėžio gydymo algoritmą

Tyrimo autoriai moksliškai įrodė prognostinio  Prosigna™ tyrimo klinikinį naudingumą ir reikšmę, padedant priimti sprendimus gydytojui dėl tinkamiausio tolesnio krūties vėžio gydymo po operacijos. Taip pat įrodyta, jog šis tyrimas leidžia itin tiksliai prognozuoti ligos eigą 10 metų bėgyje.

„Šio tyrimo metu įrodėme Prosigna™ klinikinę naudą realiame gyvenime, turėdami progą ištirti išsamią pacientų grupių populiaciją”, – aiškino dr. Bentas Ejlertsenas, Danijos krūties vėžio asociacijos atstovas ir pridėjo, kad tyrimo rezultatai paskatino atnaujinti krūties vėžio tyrimų gaires Danijoje bei įtraukti Prosigna™ technologiją, kaip rekomenduojamą tyrimą ankstyvos stadijos krūties vėžio pacientėms.

Tai – nebe pirmas Prosigna™ klinikinės naudos pripažinimas pasaulyje. JAV Maisto ir Vaistų Tarnyba (FDA) yra pripažinusi „The Prosigna Breast Cancer Prognostic Gene Signature” tyrimą kartu su „NanoString nCounter Dx Analysis“ sistema tiksliausiu ankstyvo krūties vėžio prognostiniu tyrimu. Prosigna tyrimas įtrauktas ir į tarptautinės klinikinės praktikos rekomendacijas.

Gydytojas Ricardo Costa iš H. Lee Moffitt vėžio centro ir Williamas Gradisheris iš Northwestern universiteto pastebi, kad „Danijos tyrimo autoriai pateikia drąsinančius klinikinius duomenis molekulinės analizės tyrimų srityje, kurie gali padėti priimti tikslesnius sprendimus efektyviai kovojant su krūties vėžiu”.

Parodo, ar reikalinga chemoterapija

„Realioje aplinkoje Prosigna™ gali patikimai prognozuoti ligos eigą pacientėms, kurioms vėžys nebuvo išplitęs į limfmazgius bei daugeliu atveju pacientėms, kurioms aptikta nuo vieno iki trijų navikų”, – dėstoma oficialiose tyrimo išvadose. Šis genetinis molekulių žymenų tyrimas nusako auglio atsinaujinimo rizikos laipsnį 10 metų perspektyvoje. Prosigna™ pagalba nustačius, jog rizika žema, pacientei gali būti parenkamos atitinkamai lengvesnės gydymo priemonės, taip išvengiant agresyvaus gydymo chemoterapija sukeliamų šalutinių poveikių.

Prosigna™ tyrimas nustato 50 žymenų, reikšmingų krūties vėžio vystymuisi ir parodo susirgimo etimologiją, naviko tipą, naviko atsparumą gydymui. Analizuojant tyrimo metu gautus duomenis, pateikiama individuali, konkrečiam ligoniui skirta gydymo schema bei ligos atsikartojimo prognozės artimiausiam dešimtmečiui.

Danijoje vykdytas mokslinis tyrimas atskleidė, kad „Prosigna™ ligos pasikartojimo rizikos balas padėjo tiksliau diagnozuoti Danijos gyventojų krūties vėžio eigą”, kai kuriais atvejais padedant išvengti adjuvantinės chemoterapijos.

Atliekamas ir Lietuvoje

Prosigna tyrimą jau galima atlikti ir Lietuvoje, Klaipėdos universitetinėje ligoninėje.

JAV, Vokietijoje, Prancūzijoje, Italijoje ir jau per 30 kitų šalių Prosigna tyrimas yra įtrauktas į privalomųjų krūties vėžio tyrimų sąrašus kaip pagrindinis krūties vėžio prognostinis tyrimas.

Daugiau informacijos apie Prosigną tyrimą: www.genotipas.lt .