Naujienos

Kovoje su narkotikais – nauji greitieji testai

Nuo naujųjų metų Lietuvoje įsigaliojo dar vienas narkotikų vartojimą pažaboti siekiantis įstatymas. Nuo šiol rūkantys marihuaną asmenys rizikuoja būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn ir netgi atsidurti kalėjime. Už narkotikų vartojimą nebebus galima bausti administracine tvarka. Deja, dar pilnametystės nesulaukę jaunuoliai būna linkę galvoti, kad įstatymo ranka jų tikrai nepalies, o bloga kompanija gali nuvesti tiesiai į nusikalstamo pasaulio glėbį. Kaip tėvams sužinoti, kad jų vaikui jau reikia pagalbos?

Natūralu, kad šiuolaikiniams tėvams ar į rizikos grupę patenkančių asmenų artimiesiems nerimauti yra dėl ko. „Kaip apsaugoti vaiką, kad jo padarytas neapgalvotas žingsnis nesugriautų gyvenimo?”, – tai klausimas, kuris į šiuolaikinių šeimų duris pasibeldžia vis dažniau.

 

Atpažinti narkotikų paveiktą žmogų ne visada lengva

Kanapės Lietuvoje yra dažniausiai vartojamas narkotikas. Mūsų šalyje atlikto tyrimo duomenimis, 2012 m. kanapes bent kartą gyvenime vartojo 10,5 proc. 15-64 metų amžiaus gyventojų. 2011 m. duomenimis, Lietuvoje beveik kas penktas 15-16 metų amžiaus jaunuolis bent kartą gyvenime yra vartojęs kanapių. Ekspertų teigimu, pastaraisiais metais šie skaičiai tiktai augo.

Šiais laikais narkotikų rūšių yra daug, tad išskirti unikalius simptomus vienai narkotikų kategorijai – išties sunku. Situaciją apsunkina dar ir tai, kad narkotinės medžiagos individualiuose organizmuose gali iššaukti skirtingas reakcijas.

Specialistų teigimu, bene populiariausio narkotiko – kanapių – vartojusiems asmenims būdinga koordinacijos stoka, mieguistumas, išplėsti akių vyzdžiai, paraudę maišeliai po akimis, padidėjęs apetitas, ypač saldumynams, nedidelės haliucinacijos, pageltę pirštai.

Kanapių vartotojus kamuoja daug tų pačių kvėpavimo problemų, su kuriomis susiduria ir tabaką rūkantys asmenys – nuolatinis kosulys ir dažnesni peršalimai. Dėl kanapių poveikio smegenims suprastėja trumpalaikė atmintis, suvokimas, sprendimų priėmimas bei motoriniai įgūdžiai.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento teigimu, 9 proc. kanapių vartotojų išsivysto priklausomybė nuo kanapių. Ši tikimybė padidėja iki 16 proc., jei kanapes vartoti pradedama paauglystėje, ir išauga iki 25-30 proc., jei vartojama kasdien.

Kitas narkotines medžiagas vartojantys asmenys gali pasižymėti energijos pertekliumi, apetito stoka, agresyvumu, gausiu prakaitavimu, haliucinacijomis, galvos svaigimu, abejingumu, kalbos sutrikimais, vėmimu, išsiplėtusiais akių vyzdžiais, nuotaikų kaita.

Vartojant tokius stipresnius narkotikus, kaip ekstazi, LSD, kokainas ir pan., pasekmės gali būti dar skaudesnės ir neprognozuojamos: smegenų pažeidimai, širdies ritmo sutrikimai ir kraujagyslių trūkimai, kurie gali tapti staigios mirties priežastimi, protinių galių nusilpimas, depresija, panikos priepuoliai, psichinė ir fizinė priklausomybė ir kt.

 

Išeitis – namie atliekami narkotikų testai

Vis labiau plintanti narkotikų epidemija ypač neramina tėvus ir artimuosius. Kaip sužinoti, ar tavo vaikas, o galbūt kitas šeimos narys vartoja narkotines medžiagas? Juk simptomų tiek daug, tačiau tuo pačiu metu jie gali reikšti įvairius dalykus. Kaip laiku apsaugoti vaiką, kad šis ne tik nepatektų į teisėsaugos nemalonę, tačiau išliktų sveikas bei aktyvus?

Išeitis – tai naujiena Lietuvoje, namuose savarankiškai atliekami aukšto jautrumo narkotikų testai, kurių rezultatai gaunami vos per kelias minutes.

Testų yra įvairių, o tinkamiausią išsirinkti galima internetinėje parduotuvėje www.hifamed.lt. Testus rekomenduojama atlikti tuo atveju, jei įtariate, kad žmogus vartoja narkotines medžiagas, tačiau nesate tikri, taip pat pasirodžius prieš tai aptartiems išoriniams požymiams.

Testas narkotinių medžiagų nustatymui seilėse zoles-rukymo-intensyvumo-nustatymo-testas-n1 nikotino-cot-testas-slapime-n1-ssd-anglija

Įtariant marihuanos vartojimą, galima pasirinkti ne tik testą, kuris atsakys į rūpimą klausimą, tačiau nustatys ir rūkymo intensyvumą, t.y. marihuanos koncentracijos šlapime kiekį.

Kviečiame aplankyti Interlux internetinę parduotuvę www.hifamed.lt, kurioje taip pat išsirinksite testus, kurie šlapime iš seilių ar prakaito aptinka penkias, šešias, dešimt ar net dvylika pagrindinių narkotinių medžiagų.  Tokiu atveju diskretumas – be galo svarbus, todėl naudojant kai kuriuos testus net nebūtinas asmens dalyvavimas, mat pavyzdį testo atlikimui galima surinkti nuo durų rankenos ar kompiuterio klaviatūros – bet kurios vietos, ant kurios yra likę prakaito žymių.

arcospray-narkotiniu-medziagu-aplinkoje-aptikimui-150-testu multitestas-3-sintetiniu-narkotiniu-medziagu-nustatymui-slapime-n1narcospray-general-screening-narkotiniu-medziagu-aplinkoje-aptikimui-150-testu

 

Svarbu prisiminti, kad gavus teigiamą testo rezultatą būtina nepanikuoti ir geriausia pasitarti su gydytoju specialistu.