Naujienos

Efektyviai tuberkuliozės diagnostikai – QuantiFERON-TB Gold tyrimas

Nuo š. m. balandžio Interlux pradeda tiekti Lietuvoje vieną moderniausių tuberkuliozės diagnostikos priemonių – gama interferono kiekio nustatymui sukurtą ypač tikslų latentinės ir atvirosios tuberkuliozės diagnostikos reagentų rinkinį QuantiFERON®-TB Gold.

Tuberkuliozė yra pasaulyje labiausiai paplitusi infekcinė liga, kuria užsikrėtę daugiau nei du milijardai žmonių. Pagal Tuberkuliozės registro duomenis, Lietuvoje 2014 metais tuberkulioze sirgo 1 301 žmogus, t.y. 44,4 žmonės 100 tūkst. gyventojų, kai Europos Sąjungos vidurkis yra keliskart mažesnis, – 12,7 atvejo 100 tūkst. gyventojų. Lietuva patenka į 18 Pasaulio sveikatos organizacijos Europos regiono aukšto sergamumo tuberkulioze šalių sąrašą.

Siekiant suvaldyti šios infekcinės ligos plitimą Lietuvoje, labai svarbu yra užtikrinti kuo efektyvesnę ankstyvąją diagnostiką, kas leistų anksti pradėti gydymą ir užkirsti kelią tuberkuliozės užkrato – mikobakterijų sklaidai ir naujiems užsikrėtimo atvejams.

Aukštą sergamumą tuberkulioze galimai sąlygoja ir ne itin efektyvios šiuo metu valstybės finansuojamos diagnostinės priemonės, kaip įodinis tuberkulino (Mantu) testas. Šio tyrimo rezultatyvumas labai priklauso nuo apžiūrinčio gydytojo patirties ir kompetencijos, mat specialistas vertina organizmo atsaką „plika akimi“ ir gali suklysti vertindamas, kuri paraudimo vieta yra natūrali reakcija, o kur reakcija į antigeną ir susidaro gumbelis.

Mantu testas taip pat reaguoja su tuberkuliozės skiepu ir todėl dažnai būna klaidingai teigiamas. Kaip parodė 2013 m. Sveikatos apsaugos ministerijos atlikta tuberkulino mėginių atlikimo analizė, iš tais metais gautų 2 950 teigiamų Mantu reakcijų, tuberkuliozė pasitvirtino tik 98 vaikams – 3 proc.

Pasaulinės in vitro diagnostikos technologijų ir molekulinės biologijos inovacijų rinkos lyderės, kompanijos Qiagen sukurtas interferono gama tyrimas QuantiFERON®-TB Gold apsaugo nuo streso, kurį patiria pacientas, sulaukęs klaidingai teigiamo atsakymo apie tuberkuliozę – šis tyrimas nereaguoja su tuberkuliozės skiepu.

Modernaus interferono gama tyrimui  naudojami 3 specifiniai antigenai tuberkuliozei, todėl jis reaguoja specifiškai su tuberkuliozės bakterijų kompleksu, jo rezultatai vertinami aumatiškai – tiriamas tik paciento kraujo mėginys, todėl nelieka vieto interpretacijai ir žmogiškosioms klaidoms.

„Papildę atstovaujamų produktų portfelį QuantiFERON®-TB Gold testu, džiaugiamės galėdami laboratorijoms pasiūlyti pilną tuberkuliozės diagnostikos sprendimą – nuo latentinės tuberkuliozės diagnostikos iki aktyvios tuberkuliozės nustatymo naujausiais ir greičiausiais metodais“, – sako Interlux vadovas dr. Audrius Matuzevičius.

Greitai Lietuvą pasieks ir Qiagen naujiena dar efektyvesnei tuberkuliozės diagnostikai –  QuantiFERON®-TB Gold Plus tyrimo rinkinys. Naujasis tyrimas interferoną gama matuos ne tik iš CD4+ tipo T ląstelių, bet ir CD8+ tipo T ląstelių. Iš dviejų tipų T ląstelių matuojamas gama interferonas padidina šio testo jautrumą ir specifiškumą: specifiškumas siekia net 97,6 proc., o jautrumas –  95,3 proc.

Naujasis testas taip pat leis ypač tiksliai nustatyti tuberkuliozę žmonėms, priklausantiems sudėtingai tiriamųjų grupei, kurių kraujyje itin mažas CD4+ T limfocitų kiekis – ŽIV infekuotiems žmonėms, taip pat sergantiems onkologinėmis ligomis ir vartojantiems imuninę sistemą sklopinančius vaistus bei kitiems pacientams su sutrikusia imuninės sistemos veikla.

Naujoji interferono gama tyrimo versija taip pat leis efektyviau atskirti latentinę tuberkuliozę nuo atvirosios dėl papildomai tiriamų CD8+ T tipo ląstelių: atvira tuberkuliozės forma sergančių pacientų CD8+ T limfocitų kiekis yra didesnis.

Naujoji tyrimo versija bus kur kas informatyvesnė, ir tuo pačiu nereikalaus papildomo laboratorijos specialistų darbo. Testo procedūra nesikeičia, kaip ir  jo interpretavimo taisyklės. O profesionalų patogumui ELISA rezultatų apdorojimo naująją programėlę, kaip ir ankstesniąją, galima parsisiųsti iš oficialaus kompanijos Qiagen puslapio www.qiagen.com.